top of page
emmiemoaleo

Är detta Manchester Citys nedfall?

Premier Leagues maktjätte Manchester City har nyligen åtalats med ett årtionde av brott mot finansiella regler. “The Sky Blues” har vunnit 4 liga titlar de senaste fem säsongerna, och skapat ett gott rykte för sig själva både inom nationella och internationella cuper, såsom att kvalificera för Champions League final år 2021 och att vinna FA cupen mot Watford år 2019. Prem jättarna anses vara en av de bästa lagen i världen. Detta rykte stöds av den välkända direktören Pep Guardiola, kombinerat med ett kraftigt bankkonto och viktiga spelare såsom Kevin De Bruyne. Man skulle kunna anse att deras nedgång var omöjlig. Hursomhelst, dessa nyliga anklagelser bevisar motsatsen.


Den fyraåriga utredningen gav upphov till 105 anklagelser mot Manchester klubben. Dessa 105 anklagelser kan mer specifikt delas upp inom fyra primära grupper. Den första av dessa inkluderar felaktig bokföring eller förfalskande av deras konton med målet att gömma särskilda donationer och möjligtvis hemliga kostnader. Den andra gruppen av anklagelser kretsar mer specifikt runt en särskild direktör, Roberto Mancini som var där mellan 2009-2013. Bevis pekar på att han betalades mer pengar, vilket inte rapporterades på deras finansiella konton. De tredje handlar om eftergivenhet till finansiella “fair play” regler, och den fjärde och sista gruppen reflekterar på deras samarbete med myndigheter under denna utredningen.


Manchester City har uttalat sig om deras oskyldighet i förhållande till dessa åtal och har valt att brottas med dem i domstol. Om de finns skyldiga i dessa brott, kan de framöver förvänta sig allvarliga straff såsom poängavdrag, avgifter eller även garanterad nedflyttning. Medan fans till rival klubbarna ber för Citys nedfall och att klubben ska få straffas för deras brott, skulle det vara otroligt synd att bevittna ett fall av en jätte såsom Manchester City. Många jobb kommer att gå till spillo och ett samhälle splittras.


av Nick

bottom of page