top of page
N/A

Weight av Jeanette Winterson

Jeanette Wintersons moderna återberättelse av den grekiska berättelsen om bestraffningen av Atlas och äventyren av halvguden Herakles, även känd som Herkules, i hennes roman Weight (hittills ej översatt till svenska), lyfter jorden från nutidens axlar genom att introducera det förflutna till framtiden. Protagonisten, Atlas, är en halvtitan med ett oproportionellt stort hjärta som bär världen utan att veta varför. Mötet mellan den stridslystne Herakles och den milda Atlas är en återupptäckt av temana resignation och syfte: en resa genom tid och svårigheter.


Weight utgör en gemensam grund för grekisk mytologi och vetenskaplighet med Wintersons egna erfarenheter med att vara limmet. Atlas straffas med att behöva bära jorden på sina axlar och gradvis förhärda som en följd av Titanomachy: en långvarig kamp mellan gudar och titaner. Herakles, som fått i uppgift att skörda Heras gyllene äpplen, erbjuder sig att hålla jorden medan Atlas plockar de äpplen Herakles inte kan nå. Atlas, som önskar besöka sina döttrar, hesperiderna, luras av Herakles som återvänder till sina äventyr: att befria Atlas bror, Epimetheus, från hans straff och begå självmord efter en plågsam brännande känsla orsakad av en giftig pil. Atlas blir fäst vid jorden, men hans kropp blir trött på grund av dess tyngd. Dock släpper han efter noggrann eftertanke tyngden som nu kan existera helt på egen hand.


Självrannsakan når både Atlas och Herkules som kämpar med att finna mening bakom sina fångenskap. Med årtionden i ensamhet för att fundera över meningen med sina handlingar når de avskyvärda och melankoliska slutsatser. Herkules, som tjänar kung Eurystheus för att uppnå odödlighet, stöter på Atlas, i hans fångenskap, vars tyngd han erbjuder sig att bära i utbyte mot att slutföra en uppgift. Med världen i händerna var Herkules enda sällskap den surrande bålgetingen utanför hans huvud, tankens geting, surrande Varför? Varför? Varför? När Herkules utsätts för sina egna tankar använder han sig av distraktioner som alkohol, adrenalin och socialisering. Men med världen fast på sina axlar är han orörlig och visar inte bara farorna med isolering, utan också flykt på lika villkor.


‘Det finns inget varför,’ svarar Atlas och introducerar temat resignation till det oundvikliga. Förtryck går hand i hand med hopplöshet; att inte ha ett ord med i laget hämmar sökandet efter syfte och skapar en verklighet med en molnig himmel att vakna upp till varje dag. Därför kommer ett liv styrt av andra att odla en avskyvärd mentalitet för ‘Ingen människa tror på det hon inte upplever som sant.’ Detta gäller för vissa familjedynamiker eftersom förväntningar oftare än inte tynger ner flera medlemmar i familjerna. Dock är frågan om frihet ett kontroversiellt ämne eftersom många föredrar åsikten att ‘Det finns ingen sådan sak som frihet’ och att ‘frihet är ett land som inte existerar.’ Vilket knyter tillbaka till känslan av meningslöshet på ett sådant sätt att om inget är inom ens kontroll, vad är då meningen med det?


När boken närmar sig sitt slut lägger författaren, Jeanette Winterson, till sin äkthet genom att implementera personliga erfarenheter om att hålla fast vid tyngden som ett resultat av att ha varit föräldralös och speglar detta genom att låta Atlas lägga ner världens tyngd och ha insikten om dess autonomi. Trots sin förtjusning i jorden uttrycker han stor oro: ‘Jag sover på natten och vaknar på morgonen i hopp om att vara borta. Det händer aldrig. Ett knä framåt, ett knä böjt, jag bär världen.’ Det innebär att glädjen i livet på jorden inte beror på bördan man står ut med, utan är faktiskt uppnåelig oberoende av oro.


Winterson utnyttjar en redan berättad historia för att berätta en ny, spårande tillbaka till berättelsens ursprung där den delades muntligt. Med en dialog lika påtaglig som strålande värme från en lägereld och en filosofisk djup av mentalt intima samtal. De kontrasterande karaktärerna Herakles och Atlas har ett direkt tillvägagångssätt gentemot varandra, eliminerar onödiga detaljer som inte bidrar till handlingen, engagerar läsaren genom hela romanen och gör Weight till en trevlig läsning. Dessutom inkluderar författaren delar av sin skrivprocess som bidrar till romanens verklighetsförankring eftersom den binder den påhittade världen till läsarens verklighet.


av Iris DP22

översatt av Marlene DP21

bottom of page