top of page
emmiemoaleo

Värdländerna undrar, är stora sportevent ens värt det?

I och med att den dyraste, och argumenterat mest ambitiösa, världscupen äger rum, håller världen andan då vi undrar vare sig Qatar kommer lyckas presentera en världscup som kommer bevaras för evigt i vårt minne. Hursomhelst, än så länge har reaktionerna, till herrarnas värd för världscupen i fotboll, varierat från bekymrad till fullkomligt pessimistisk. Klagomål om värdnationen har sprids som löpeld över sociala medier, vilket har satt hinder för Qatar att uppnå det rykte som värdnationer siktar efter.


Å andra sidan, eftersom denna artikel är mer fokuserad på finans, ska vi kika på en annan vinkel av världscupen, en som eventuellt kan förklara anledningen till varför värdnationer börjar backa ur från att vara värd för stora sports evenemang.


Qatar har hävdat att de spenderat en häpnadsväckande summa på $220 miljarder, vilket gör världscupen 2022 till den dyraste att driva genom historien. Likväl, världscupen har än så länge tjänat $7.5 miljarder, vilket skapar ett underskott på $212.5 miljarder för Qatar för tillfället. Baserat på dessa analyser kan man hävda att i och med att de befinner sig i början av världscupen, kan potentiellt Qatar gå jämnt upp om de ges tid. Dock har underskott av intäkter varit konsistenta i FIFA Världscup för herrar under en längre period. I själva verket, alla värdnationer sedan år 1966, har blivit bemötta med ett underskott i förhållande till världscupen, med undantag för Ryssland år 2018 som genererade överskott på $235 miljoner (The Economist).


Stora sportevenemang bevittnar allt mindre länder som är villiga att ta an rollen som värd, på grund av höga kostnader som följer drivande av evenemanget. För sportevenemang som OS, är anbudsgivare allt mer knappa. För OS 2016 fanns sju anbudsgivare som var villiga att agera värd, men bara två var villiga att arrangera evenemanget år 2024. Dessutom, på grund av ökade driftkostnader för evenemangen, blir allt fler länder emot rollen som värdnation. Kostnaden per fotbollsspelare har, trots allt, ökat från en medelsnitt på $200,000 år 1966 (konverterat till priser jämförbara för år 2018) till $7 miljoner år 2018 (The Economist).


Med dessa ökande priser, och kontinuerliga underskott som länder tvingas bemöta i världscuper, börjar värdnationer tveka vare sig det är värt att arrangera dessa evenemang eller inte. Det kan vara värt att diskutera vare sig det kan komma en tid då inget land är villig att arrangera världscupen. Självklart, är detta nästan omöjligt, då fotbolls andan kommer att hållas vid liv oavsett vad.


av Moiz

bottom of page