top of page
Edward DP23

Vad har COP28 egentligen uppnått?



Många ser på COP28 som en avgörande stund i kampen mot klimatförändringar. Oro har också uppstått kring tanken på att Förenade Arabemiraten, en betydande oljenation i Mellanöstern, är värd för evenemanget. För att förvärra situationen är ordföranden för COP28 även VD för ett stort oljebolag. Med höga förhoppningar och lika betydande farhågor för bristande åtgärder är det befogat att ställa frågan: Vad har COP28 egentligen uppnått?


180 miljarder dollar! 180 miljarder har lovat i klimatfinansiering, vilket innebär investeringar i grön ekonomisk utveckling. Denna enorma summa kommer att påskynda den gröna övergången och hjälpa utvecklingsländer att undvika skadliga utsläpp i strävan efter ekonomisk tillväxt. Pengarna har till största del lovat av Multilaterala Utvecklingsbanker (MDBs) och ett antal andra institutioner.


Den "Kylloftet" är en gemensam satsning av över 60 länder för att betydligt minska kylutsläpp, cirka 3,8 miljarder ton koldioxidekvivalenter. Dessutom förutspås det spara en enorm summa pengar: 17 biljoner dollar kumulativt mellan 2022 och 2050 för konsumenter. Det skulle undvika investeringar på upp till 5 biljoner dollar i nya energikällor för att möta de miljöovänliga kylsystemen. Detta kan kanske ses som en av de största framgångarna för COP28.


"Klimatfonden" är ett annat historiskt beslut som länder har fattat för att stödja de mest sårbara för klimatförändringar, särskilt länder med särskilt hög känslighet för effekterna av den globala uppvärmningen och utan resurser att återuppbygga efter dessa effekter. Fonden kommer att omfatta 100 miljoner dollar från Förenade Arabemiraten (UAE). Tyskland matchade UAEs finansiering, Storbritannien kommer att betala ut 40 miljoner pund direkt och ytterligare 20 miljoner pund i andra arrangemang. USA ska ge 17,5 miljoner dollar och Japan 10 miljoner dollar. Detta avgörande beslut enades om vid COP27 i Egypten, men genomfördes redan under den allra första timmen av COP28 i Dubai. Denna klimatfond förväntas spela en avgörande roll för utvecklingsländer som drabbats av effekterna av vår uppvärmande planet och är utan tvekan en betydande utveckling. UAE lovade ytterligare 200 miljoner dollar för att hjälpa sårbara länder bekämpa klimatförändringarna.





Föda och handlingsdeklarationen, undertecknad av över 130 världsledare, samlar mer än 2,5 miljarder dollar för att bekämpa livsmedelsosäkerhet samtidigt som man bekämpar klimatförändringarna.


En betydande åtagande från Förenade Arabemiraten: 30 miljarder dollar till en klimatinvesteringsfond syftad till att främja den privata sektorns gröna övergång, pengarna är specifikt riktade mot Globala Syden. Denna finansiering kan vara otroligt viktig för utvecklingsländer för att undvika ekonomisk utveckling på bekostnad av planeten, skapa en grön ekonomi som inte skadar planeten.


5 miljarder dollar i åtaganden för att bekämpa klimatförändringar direkt genom affärs- och filantropiklimatforumet. Dess huvudmål kommer att vara restaurering av korallrev, övergång inom industri och energi, klimatfinansiering, utveckling av gröna teknologier och mer.


186 miljoner dollar har lovat av länder för att driva återställningen av naturen, inklusive skogar, mangrover och andra väsentliga växter för ekosystem. Detta åtagande är en fortsättning på många andra COP:s och kommer förhoppningsvis att bidra till avkolonisering eller åtminstone fånga kol.


Trots framsteg har det funnits oroande nyheter för fossila bränslen. En koalition på minst 80 länder har krävt slutet på fossila bränslen, men en sådan överenskommelse kanske inte nås vid denna COP.



av Edward DP23

redigerad av Naomi DP23

översatt av Iris DP22

bottom of page