top of page
N/A

Fyra böcker du borde läsa i år innan deras filmatiseringar släpps


Halvvägs in på året och det ryktas redan om nya filmer och TV-serier som baserats på böcker. Eftersom dessa nya filmatiseringar kommer ut, varför inte bli “den som läste boken först”? Fortsätt läsa för att hitta nästa perfekta bok för dig!




Wonka (2023) - fantasy/musikal


Roald Dahls Kalle och Chokladfabriken är en klassisk barnbok som handlar om Kalle som får chansen att besöka den kände Willy Wonka och hans chokladfabrik. Det här är den sortens bok som alla bör läsa någon gång i ens liv, oavsett ålder, eftersom den är rolig och lättsam, vilket är precis vad vi behöver i dessa hektiska tider. Och om du redan läst den, varför inte läsa om den med en kopp varm choklad (medan du läser om chokladfloder) för att maximera nostalgifaktorn.

Tidigare har det redan släppts två filmer om Kalles äventyr:

Kalle och chokladfabriken (2005) och Willy Wonka och chokladfabriken (1971), men nu är det dags för Willy Wonka att få en egen film. Rollistan för Wonka (2023) har redan släppts, och det ska bli kul att få se Timothée Chalamet som vår älskade chokladfabriksägare. Enligt IMDb så kommer filmen handla om hur den unge Willy Wonka träffade Oompa-Loomperna på ett av hans tidigaste äventyr. Wonka släpps den 15:e december 2023.




Hungerspelen: balladen om sångfåglar och ormar


Hungerspelens tioårsjubileum var den 23:e mars och varför inte fira det med en ny film? Hungerspelstrilogin skrevs av Suzanne Collins och var en direkt succé när den första boken släpptes för nästan femton år sedan. Böckerna handlar om Katniss Everdeen, en av tributerna som måste slåss i de ökända Hungerspelen. I trilogin får man se små glimtar in i den komplexa karaktären Coriolonus Snows liv, Panems dåvarande ledare. Som prequel till Hungerspelstrilogin handlar boken Balladen om sångfåglar (2020) och ormar om Coriolonus Snows tonårsliv innan han blir Panems auktoritära ledare. Boken är mer än fyra hundra sidor lång och är som en berg- och dalbana av känslor där du kommer hålla tummarna för en blivande ondskefull diktator. Hungerspelenfansen kommer se fram emot slutet av 2023, för då släpps nämligen filmatiseringen, då vi kommer se Snow (spelad av Tom Blythe) på filmduken. Den kommer på bio den 17:e November 2023.





Percy Jackson and the Olympians (2024) - fantasy/äventyr


Rick Riordans bokserie Percy Jackson var höjdpunkten av tonårsfantasy i början av 2000-talet Det är tydligt att Percy-Jackson-hypet slocknat lite efter besvikelserna till filmer Percy Jackson och kampen om åskviggen (2010) och monsterhavet (2013). Bokserien handlar om den tolvårige Percy Jackson och hans äventyr medan han navigerar genom halvgudslivet. De är lättlästa och mycket relaterbara.

Som tur är får vi en ny filmatisering, Percy Jackson and the Olympains (2024) som en TV-serie på streamingtjänsten Disney+. Rick Riordan har nu personligen skrivit serien så man kan förvänta sig en bra filmatisering. Rollistan verkar lovande då Walter Scobell som är tolv år och lika gammal som Percy kommer spela huvudkaraktären. Den kommer inte släppas före början av 2024.





Säsong 2 av sommaren jag blev vacker (2022) - Kärlek


Söker du en ny bok för sommaren? Då har du kommit rätt, för trilogin Sommaren jag blev vacker av Jenny Han är en serie av stressfria och somriga kärleksromaner som kommer få dig att fnittra och kanske till och med bli sur? Trilogin handlar om den 16-åriga Belly Conklin som försöker ta sig igenom tonårslivet samtidigt som hon är fast mitt i en kärlekstriangel med två bröder. Amazon har redan släppt den första säsongen av Sommaren jag blev vacker (2022). Även om TV-serien skiljer sig en del från orginalböckerna så är den kul att kolla på! Säsong två är i princip färdig och kommer släppas under sommaren (och eftersom böckerna är en trilogi kan vi förvänta också oss en tredje säsong någon gång i framtiden.) Och när du läst trilogin eller sett den första säsongen, är du Team Jeremiah eller Team Conrad?




av Haya

bottom of page