top of page
emmiemoaleo

FIFA Världscup Qatar - kommer den allt bli för evigt ihågkommen?

Beroende på våra bakgrunder har vi delade åsikter gällande Qatars världscup. Hursomhelst, om man sätter politik åt sidan, kan vi alla enas om att denna cup har gett upphov till några högt underhållande bemötanden och en del besvikelser.


Belgien, som är rankat som ett andra lag inom internationell fotboll, hade blivit grupperat. Till allas förvåning hade Marocko toppat Grupp F. Missförstå mig inte, Marocko har några talangfulla spelare såsom Hakim Ziyech och Archraf Hakimi, men det var sannerligen ett kraftigt meddelande att bemästra en grupp och även nå semifinalerna av en världscup. Historieböckerna säger att detta är första gången sedan 1988 som ett afrikanskt lag passerat så högt i en världscup grupp, och Marocko blev det första afrikanska laget att kvalificera till semifinalerna i Världscupen.


På tal om överraskningar, sparkades Tyskland återigen ut från grupp stadiet, likt vad som hände i Ryssland 2018. Japan chockerade alla genom att ta topplatsen i Grupp E, och slå Spanien och Tyskland. Ja, jag upprepar, genom att slå Spanien och Tyskland. Tyskland hade blivit utkastade och frågor uppmärksammades tvunget. Tyskland hade mycket talang och deras unga spelare såsom Jamal Musiala och Kai Havertz hade varit exceptionella. Men förlusten av den gamla generationen kan tydligt ses. De saknade slag av spelare såsom Toni Kross, Marco Reus, och Mesut Özil.


Där är många lag som kapabla kunde lämna med ett stort hjärta. Tunisien lämnade med en vinst mot de försvarande mästare Frankrike. Genom världscupen hade de spelat bra fotboll i en svår Grupp D. Kanada bör också vara stolta över deras framträdande. Halva deras startelva växte upp i flyktingläger och de spelade exceptionell fotboll på den största kända scenen inom spelet. Även om resultaten inte hade gått i deras förtjänst, spelade de utomordentlig fotboll. Utöver, kan vi inte glömma att nämna Saudiarabiens vinst mot Messi’s Argentina, vilket potentiellt kan bli en av de största besvikelserna i världscup historien.


Qatars FIFA världscup uppvisade några av de största besvikelserna och några påstår att cupen uträttade den mäktigaste finalen. Messi kunde lyfta upp den största trofén i världsfotboll och förfärdiga sitt arv genom att bli krönt till GOAT. Kylian Mbappe blev den andra personen i världen att göra ett hattrick i världscupfinalen sedan 1966, vilket väldigt väl hade kunnat erkännas som det bästa individuella framträdandet av en spelare. Det är en fråga om åsikt, vare sig den bästa världscupen någonsin utspelades under 2022, men en 5-måls thriller summerar verkligen den sensationella Världscupen vi har bevittnat.


Av Baasil

bottom of page