top of page
Teddy DP22

Den enkla psykologin av kärlek

Som en hyllning till alla hjärtans dag, låt oss ta en djupare titt på kärlekens psykologi. 


Varje person som lever har känt någon typ av kärlek och detta kan sägas med säkerhet, eftersom kärlek kan visas i olika former. Dessa former kommer vanligtvis ner till tre domäner som visas i den triangulära teorin om kärlek, av Dr. Robert Sternberg. Den första domänen är emotionell, sedan dess engagemang (kognitiv) och sist är passion (fysisk). Men dessa domäner går inte bara för romantisk kärlek utan också för bekant kärlek och när man tycker om något som en sak. Det finns 7 typer av kärlek som domänerna kan appliceras på; de kommer alla att tas upp nedan. 


Vänskap och kärlek som främst är känslomässigt faller under typen, tycke (liking). Denna typ av kärlek är baserad på band som byggs med tiden, som aldrig utvecklas till passion och inte engagemang. När det finns både engagemang domänen och den känslomässiga domänen representerar det en relation som bästa vänner eller familj, denna typ kallas sällskap (companionate). Sedan finns det den typiska romantiska (romantic) kärleken där det finns både passion och känslomässig intimitet, men den saknar engagemang då det sällan skapas några långsiktiga planer i den här typen av relationer. När ett förhållande bara har engagemang men saknar både känslomässig intimitet och passion är det tomt (empty). De flesta människor kan relatera till en tom relation eftersom det är genom denna domän de flesta relationer slutar. Ett annat sätt som relationer slutar på är genom kärleks typen förälskelse (infatuation), där det finns passion eller fysisk attraktion, men inget engagemang eller känslomässig intimitet. Denna typ ska dock inte förväxlas med den enfaldiga (fatuous) kärleks-typen som finns med i en relation som drivs av passion, men som saknar känslomässig intimitet. Den sista typen av kärlek är den som de flesta ser som “goals"; det är den fulländade (consummate) kärleken. Denna typ har alla domäner och balanserar dem väldigt bra. Ändå är denna kärlek den svåraste att få och kommer att ta tid och tålamod. 


Detta är grunderna bakom de relationer vi bildar i livet oavsett om det är mellan familj, vänner, romantiska partnerskap eller i vissa fall mot dig själv, eftersom självkärlek är grunden för att älska andra. Alla hjärtans dag ser olika ut för alla, men kom ihåg att det alltid finns kärlek någonstans i ditt liv även på de minst förväntade platserna.



Källhänvisning:




av Teodora DP22

bottom of page