top of page
Emmie DP20

Bakterie vs. Bakterie!

Onsdagen den 27:de april välsignades Katedralskolan med besöket av Dr Rawana Alkhalili. Alkhalili forskar för närvarande vid LTH, Lunds Tekniska Högskola som är en del av Lunds Universitet där hon gjorde sin magisterexamen och PhD inom bioteknik. Mer specifikt, har hon undersökt anti bakteriell resistens, hur man kan fylla ‘’kunskapsluckor’’ inom det här området och på vilket sätt man potentiellt kan finna en säker lösning till problemet.


Anti bakteriell resistens har blivit mer relevant tillsammans med den stora överanvändningen av antibiotika. ‘’Superbugs’’, såsom Alkhalili hänvisade till dem, är bakterier som har utvecklat förmågan att besegra antibiotikan som var originellt utformad att döda dem. Detta borde endast vara en bekymmer med dåliga bakterier. Icke-experter brukar automatiskt klassificera alla typer av bakterier som dåliga, vilket inte är sant. Bra bakterier orsakar ingen skada till den mänskliga kroppen och kan användas till att bekämpa dåliga bakterier, utan samma störande effekt som antibiotikan. För hennes forskningsprojekt, undersökte Alkhalili en bra typ av bakterier som man kan hitta under varma vårar.


Dessutom upplyste Rawana publiken om bakteriers sociala intelligens. Det har bevisats att bakterier producerar kemiska meddelanden vilket dem reagerar på. Om en bakterie finner sig själv i tuffa konditioner, kommer den att skicka ut meddelanden för att framföra stress till andra bakterier runt omkring. Om det finns en brist på näringsämnen inom en population, kommer några bakterier att producera deras egna toxiner för att offra sina liv och bevara kolonin som en entitet.


Den här banan av forskningen var dock inte det mest uppenbara valet för Dr. Rawana Alkhalili. Hennes originella plan var att bedriva forskning inom det genetiska området och det var under hennes magisterexamen då hennes intresse inom anti bakteriell resistens uppstod. Med hennes forskning kom igenkännande vilket beskrivs som naturliga händelseförlopp. En sak som hon värderar högt inom hennes arbete är samarbetet med andra forskare: att träffa nya människor runt omkring i världen, utbyta idéer och genomföra vetenskaplig forskning.


‘’Forskning är som ett pussel’’ berättade hon till mig. Varje vetenskapsman fungerar som en expert inom deras specifika område och arbetar med andra för att utbyta deras expertis och bidra till en större helhet. Alkhalili uppger också att det är helt och hållet normalt för henne att känna sig överbelastad med den stora arbetsmängden, behovet att publicera vetenskapliga artiklar i tid och hitta effektiv finansiering. Hon finner dock att det är givande i slutet då hon får uppleva hur hennes forskning kommer till liv tack vare hennes hårda arbete.



av Emmie DP20

bottom of page